Over ons


De drijvende krachten achter “Schapenlekkers” zijn Annemiek van den Boom en haar man Peter Lichtenberg.

Annemiek
Annemiek wilde al van jongs af aan “boerin” worden. In harmonie met de natuur, dus koos ze voor de biologische landbouw. Ze doorliep de praktische biologische opleiding “Warmonderhof” met veel plezier. Daarbij deed ze ervaring op bij koeien- en akkerbouwbedrijven, een loonwerker en in diverse biologische winkels. Als assistent-bedrijfsleidster in de versafdeling van een “Natuurwinkel”, leerde zij ook het vak van inkopen, verkopen en alle werkzaamheden daaromheen.

Annemiek’s passie voor schapen is rond 1995 ontstaan, toen zij een “leb” lam voor haar verjaardag kreeg. Om meer van en over schapen te leren kwam ze toen op het biologische melkschapenbedrijf “De Kooihoek” terecht. www.dekooihoek.nl Daar werkte zij jarenlang met veel enthousiasme en werklust met de schapen. Ze deed de fokkerij, molk de schapen, maakte kaas waar ze diverse prijzen mee won en ging elke zaterdag naar de Nieuwmarkt in Amstedam. Haar ervaring in de verkoop kwam haar op die markt direct van pas. Juist de afzet van álle producten gaf haar daarbij bevrediging. Bij het leveren aan alleen groothandels bleek dat er wel heel veel producten als “afval” onbenut zouden blijven. Het directe contact met de consument sprak haar eveneens erg aan; je krijgt meteen reactie op je producten en je kunt het verhaal eromheen vertellen.Peter
Peter heeft een compleet andere achtergrond. Hij werkte jarenlang als projectleider Werktuigbouw in de installatiebranche. Hier was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg van diverse verwarmings-, sanitaire- en luchtbehandelingsinstallaties in het hele land. Zowel ten behoeve van de woningbouw als in de utiliteit/industie. Het leuke aan dit werk vond hij de diversiteit en het omgaan met mensen van verschillend pluimage. Dit werk omvat verschillende takken van sport; inkoop, verkoop, management, veiligheid, oplevering en nazorg. In 2004 leerde hij via de kanovereniging Annemiek kennen. Beiden hebben een passie voor het kanoën en de rust die dit geeft, naast het drukke, werkzame leven. Zij deden regelmatig mee met kanotochten, ook in Duitsland en Zweden. Door Annemiek leerde hij veel over schapen en biologische landbouw en kwamen er herinneringen boven aan de periode vroeger bij zijn oom op de boerderij, waar hij elke woensdagmiddag te vinden was.

In eerste instantie hielp Peter Annemiek af en toe mee met diverse werkzaamheden op melkschapenboerderij De Kooihoek, zoals onder andere melken en schapen voeren. Al heel snel ging hij mee naar de markt in Amsterdam. Dat beviel hem erg goed. Van af en toe meegaan naar deze biologische markt in Amsterdam kwam algauw het regelmatig tot continu meegaan. De schapenbusiness werd steeds belangrijker voor hem en hij deed steeds meer relevante werkzaamheden hiervoor. Het werken in deze nieuwe omgeving vond hij leuk en het was minder gestrest dan zijn baan in de installatiebranche. Vanaf 2014 heeft Peter zijn vaste baan aan de wilgen gehangen en stortte hij zich volledig op alle activiteiten van het breder opgezette “Schapenlekkers”.

Over onsSamen
Tot 2008 waren er de werkzaamheden op de boerderij aangevuld met een eenvoudige marktkraam in Amsterdam gevuld met schapenproducten van “De Kooihoek”. Daarna is het werk op de boerderij wat los gelaten en zijn er ook van andere boerderijen en bedrijven diverse schapenproducten toegevoegd in de kraam. Tevens zijn er diverse bijzondere markten bijgekomen en is de weekmarkt in Zutphen erbij gekomen.

Annemiek en Peter hebben samen de verkoop en de directe werkzaamheden daaromheen verder uitgebreid. Ze hebben zich gespecialiseerd, waarbij alles afkomstig van het schaap én biologisch bleef en het geheel tot een zelfstandige onderneming uitgebouwd.

Het resultaat: de verkoop van allerlei producten van het schaap op diverse markten! Daarom is de naam “De Kooihoek Markt” omgedoopt in “Schapenlekkers”. Daardoor geeft de naam een duidelijkere afspiegeling van het ruime aanbod op de kraam.

Wij staan op de markt omdat u zo onze producten beter kunt zien, passen, proeven, voelen en ruiken. Bovendien vinden wij het contact met u als klant heel belangrijk. Daarom hebben wij geen webwinkel!