Producten


De Kooihoek
Een groot assortiment rauw-melkse kazen van melkschapenbedrijf de Kooihoek. Alle kazen worden gestremd met lebstremsel. Dit is het meest natuurlijk enzym wat de beste resultaten qua stremming en opbrengst oplevert. Oplopend van jong tot overjarige harde kaas van het Goudse model, diverse zachte kazen zoals feta.
Groot Kabel schapenkaas
Omdat De Kooihoek in omvang steeds kleiner wordt, zijn we ook op zoek gegaan naar harde kaas van soortgelijke kwaliteit om het hele jaar door diverse leeftijden aan te kunnen bieden. We zijn toen terecht gekomen bij het jonge, biologische, melkschapenbedrijf Groot Kabel in Friesland (www.grootkabel.nl) Ook zij gebruiken lebstremsel en alle kazen zijn rauwmelks. Door een speciaal procedé blinkt hun kaas uit in smeuïgheid. Om makkelijk mee te nemen en langer te bewaren maken zij ook zgn. minikaasjes van ongeveer 300 gram met of zonder kruiden waar een waxlaagje omheen zit. Hierdoor blijven deze kaasjes veel langer jong en zacht. We proberen de lammerperiode van deze 2 bedrijven zodanig op elkaar af te stemmen dat de winterdip wat betreft aanbod van kaas zo kort mogelijk blijft.
Italiaanse kazen
Door het jaar heen hebben we een wisselend aan bod van allerlei lekkere Italiaanse Pecorino’s. Zowel uit Toscane, Sardinië als Sicilië. Meestal verschillende leeftijden, een oude met peper, een overheerlijke met truffel, halfharde soorten met bijvoorbeeld tomaat, rucola en zwarte peper. En diverse ricotta’s, waarbij de gebakken ricotta (Al Forno) favoriet is.
 
Overige melkproducten
Van diverse kleinschalige Nederlandse biologische bedrijfjes hebben we regelmatig ijs, feta en yoghurt in ons assortiment. Uiteraard gemaakt van schapenmelk. O.a. van het bedrijf Schapenstreek uit Lutjebroek (www.schapenstreek.nl) en Ouwerdorperhoeve uit Garderen (www.ouwerdorperhoeve.nl)
 
Vlees van lam en/of schaap
In het kader van “alles van het schaap”, wordt ook al het verse vlees gebruikt. Zowel de melkschapen van De Kooihoek en Kleinlangevelsloo in Heino als de heideschapen van ‘t Niejboer. Daarbij worden de jongere dieren in kleine, gevacumeerde, porties aanboden. Zoals bijvoorbeeld boutplakken, rollade, file, haasjes, hacheevlees, gehakt, karbonades, lever, nier en tong. De oudere dieren worden verwerkt in diverse worsten en hamburgers. We hebben verschillende droge worsten, verse worst en verse rookworst in het winterseizoen.
Vachten
Als er dieren naar de slacht gebracht zijn, halen we de eigen vachten terug, ook die kunnen gebruikt worden. Ze worden naar de looierij gebracht waar ze met aluin of plantaardig gelooid worden. Om het assortiment compleet te maken en ook bruine, gevlekte en gemêleerde vachten aan te kunnen bieden, worden er bij die looierij ook andere vachten aangekocht. Eveneens milieuvriendelijk gelooid met aluin, mimosa of tara-boon. Af en toe halen we de bijzondere Gotland-pelsvachten uit Zweden. De superzachte, grijze, krulvachten van het eiland Gotland, waar deze schapen meest lopen.
Sloffen
Van de speciale grijze Gotland-pelsvachten laten we aldaar ook zachte sloffen maken in diverse kleurtinten. Daarnaast hebben we enkele modellen sloffen van het Zweedse merk Shepherd, zowel met harde als zachtere zool. Alles van gelooide schapenvacht.

Wanten
Om ’s winters ook de handen warm te houden bieden wij verschillende types handschoenen en wanten aan.
Geschoren wol
Voor de spin- en vilt liefhebbers kunnen wij op bestelling vuile geschoren wol van Fries Melkschaap of Groot Heideschaap (Schoonebeekers) verzorgen. Deze zijn meestal wit.
Zalf met wolvet
Om te benadrukken dat niets van het schaap verloren gaat, hebben wij zelfs zalf op basis van wolvet in ons assortiment. Deze worden gemaakt door het bedrijf “De Noordkroon”op Texel (www.noordkroon.nl)